Vragen voor Candy
Terug naar blog

Hoe kan ik voedsel in de koelkast het beste bewaren? Hier vindt u enkele tips om schimmel en verspilling tegen te gaan.

Hoe kan ik voedsel in de koelkast het beste bewaren? Hier vindt u enkele tips om schimmel en verspilling tegen te gaan.

Voedsel op een goede manier in de koelkast ordenen en bewaren zorgt dat het langer vers blijft: onze oma's wisten dit en hebben een aantal eenvoudige trucs meegegeven om verspilling van voedsel te voorkomen. Hierbij een aantal tips om schimmel, geuren en snel bederf te voorkomen.

Schimmel tegengaan

Bij vers voedsel ligt schimmel altijd op de loer. Regel nummer één is het regelmatig schoonmaken van de koelkast met water en zuiveringszout en/of azijn. Naargelang de inhoud van de koelkast: de meest effectieve manier om champignons en kroppen sla langer vers te houden, is om ze in te pakken in een laag absorberend papier. Om te voorkomen dat fruit en groenten beschimmelen, kunt u ze best wassen met water en azijn en in papieren zakken wikkelen. Let op met appels: deze kunnen beter buiten de koelkast of op zijn minst weg van ander voedsel worden bewaard, om te vermijden dat ze te snel rijpen of bederven.

Nare luchtjes voorkomen

Een regelmatige schoonmaakbeurt van uw koelkast is essentieel, maar er zijn ook een aantal huishoudtrucs die u kunt proberen: om onaangename geuren te voorkomen, hoeft u alleen maar een glas vol zuiveringszout of een watje gedrenkt in azijn in de koelkast te leggen. Wilt u een vochtprobleem aanpakken? Gebruik een handvol ongekookte rijst in de plaats van zuiveringszout.

Voor een goede werking van de koelkast en het behouden van de koeltemperatuur is het essentieel dat de koelkast schoon wordt gehouden en ijsvorming op de wanden wordt tegengegaan.

Sommige voedingsmiddelen hoeven niet te worden gekoeld en kunnen er zelfs nadelen van ondervinden, zoals exotische vruchten, citrusvruchten, tomaten, groene bonen, komkommer en courgette. Alle fruit en groenten die nog moeten rijpen, moeten op kamertemperatuur worden opgeslagen. Laat bereide gerechten volledig afkoelen voordat u deze in de koelkast zet, om condensatie en plotse temperatuurstijgingen in de koelkast te voorkomen.

Houd rauw voedsel goed gescheiden van bereid voedsel om besmetting te voorkomen en bewaar voedsel in schone potjes met deksel.

Voedsel in de koelkast plaatsen

Hoe u de voedingsmiddelen rangschikt, hangt af van welk voedingsmiddel het is. Elk soort voedsel heeft een andere temperatuur nodig. Vlees en vis moeten in het koudste gedeelte van de koelkast worden bewaard, het liefst in een speciale lade. Naar behoren gewassen en van ingewanden ontdane vis moet binnen 24 uur worden opgegeten. Vlees heeft verschillende bewaartijden afhankelijk van hoe het is gesneden en samengesteld.

Op de warmere plekken in de koelkast (meestal de lade onderaan) worden de groenten en het fruit bewaard dat schade kan ondervinden van lage temperaturen en snel moeten worden opgegeten om te voorkomen dat ze bederven.

Oude kaas moet in het bovenste gedeelte van de koelkast worden bewaard, om deze te beschermen tegen buitensporige warmte of koude. Verse kaas moet onderaan worden bewaard, waar de temperatuur 2-4ºC bedraagt.

Wat moet u in de diepvriezer bewaren?

De diepvriezer is een fantastische bondgenoot voor het bewaren van vers fruit en verse groente. Bevroren voedsel is namelijk langer houdbaar dan voedsel dat in de koelkast wordt bewaard. Voedsel kan het best in schone potjes worden bewaard met daarop een etiket net de inhoud en de datum van invriezen.

Laat bereid voedsel eerst afkoelen voordat u het in de diepvriezer legt en laat voedsel niet bij kamertemperatuur ontdooien maar leg het in de koelkast totdat het volledig is ontdooid.

U hebt altijd de ingrediënten van een goed gebraden gerecht bij de hand, als u gesneden ui en knoflook invriest. Als u kruiden langt wilt bewaren, kunt u ze met olijfolie bedekken en er ijsblokjes van maken. Wilt u altijd vers brood bij de hand hebben, stop het dan gesneden in de diepvriezer totdat u het nodig hebt.

Vergeet niet dat ontdooid voedsel slechts één keer opnieuw kan worden ingevroren en zo snel mogelijk moet worden geconsumeerd.

Langer vers

Zorg dat de koelkast steeds een temperatuur van ongeveer 4-5ºC heeft en de diepvriezer -18ºC. Uw voedsel blijft dan het beste bewaard. Plaats uw koelkast uit de buurt van warmtebronnen, open de koelkast alleen wanneer u wat nodig hebt en sluit de deur weer zo snel mogelijk.

Gebruik een aantal van deze trucs om uw voedsel langer in de koelkast te kunnen bewaren en lekker te houden: probeer het!

04/01/16
Categorieën: