Vragen voor Candy
Terug naar blog

Wat is de juiste manier om de koelkast en diepvriezer schoon te maken?

Wat is de juiste manier om de koelkast en diepvriezer schoon te maken?

Een koelkast en diepvriezer zijn onmisbaar in de keuken. Het zijn de meest gebruikte apparaten. Het schoonmaken en hygiënisch houden van deze apparaten is essentieel voor onze gezondheid en zorgt dat ze langer meegaan en correct blijven werken.

We beginnen met de buitenkant: het metalen deel kan worden schoongemaakt met een ontvetter. Hebt u een ingebouwde koelkast, volg dan de aanbevelingen van de fabrikant om buitenkant van de meubels schoon te maken.

Hoe vaak moet u deze apparaten schoonmaken?

Om geuren, schimmel en onaangename verrassingen te voorkomen, is het belangrijk om ze minstens tweemaal per jaar helemaal schoon te maken en maandelijks een hygiënische routine aan te houden. Hetzelfde geldt voor de diepvriezer. Deze moet regelmatig worden ontdooid.

Gebruik een beetje warm water met zuiveringszout of azijn, om de schappen grondig schoon te maken. Het is beter om geen schoonmaakmiddelen te gebruiken waarbij stoffen kunnen vrijkomen die schadelijk zijn voor voedsel. Kies ook voor een schoonmaakmiddel dat niet schuurt of schuimt om het spoelen gemakkelijker te maken.

Periodiek schoonmaken van de koelkast:

maak de koelkast volledig leeg, gooi voedsel dat bedorven of over de datum is weg en rangschik de producten die nog goed zijn en leg ze in een koeltas om ze te beschermen tegen temperatuurschommelingen terwijl u bezig bent met schoonmaken;

verwijder alle losse onderdelen en haal de schappen en toebehoren uit de koelkast om goed bij alle hoeken te kunnen komen; was de losse onderdelen met water en afwasmiddel en was de binnenkant van de koelkast met water en azijn (of zuiveringszout);

leg een handdoek onder in de koelkast om water op te vangen dat tijdens het schoonmaken kan vallen;

plaats alle gewassen en gedroogde onderdelen weer terug;

besteed bijzondere aandacht aan de dichtingen: was en droog deze goed met een paar druppels olie om ze zacht te houden.

Periodiek schoonmaken van de diepvriezer: 

maak de diepvriezer volledig leeg en leg de inhoud tijdens het schoonmaken in een koeltas met de juiste temperatuur; laat de deur een paar minuten openstaan zodat het ijs kan smelten;

ontdooi de diepvriezer door de grootste stukken ijs met de speciale plastic spatel  te verwijderen; gebruik nooit messen of iets van staal, dit kan de weerstanden beschadigen;

Vul een plantenspuit met warm water en azijn in gelijke delen, spuit de binnenkant van de koelkast hiermee in en wrijf er vervolgens met een sponsdoek overheen; herhaal indien nodig;

zorg dat alles goed droog is voordat u de bevroren producten terugplaatst en controleer of de diepvriezer weer een temperatuur van -18ºC heeft bereikt.

Nuttige informatie        

Probeer verpakkingen en voedsel geen contact te laten maken met de wanden van de koelkast. Overbelast de schappen niet en leg het voedsel op het juiste schap om een optimale verdeling van de koude lucht te verkrijgen.

Leg geen onafgedekt voedsel op de schappen en rangschik de producten altijd op vervaldatum, zodat u alles goed kunt zien en voedsel kunt consumeren voordat het bederft.

Zet een pot met een aantal eetlepels zuiveringszout of een watje gedrenkt in azijn in de koelkast tegen nare geurtjes.

S.O.S. vakanties

Gaat u voor langere tijd weg, controleer dan of er geen voedsel in de koelkast ligt dat kan bederven. Controleer de vervaldatums, gooi verpakkingen die al een tijdje geopend zijn weg en maak de koelkast en diepvriezer schoon.

Laat zo weinig mogelijk vlees, vis of groenten liggen, zelfs als het voedsel bevroren is, om de schade bij een onverwachte stroomuitval te voorkomen.

Als uw (vakantie)huis voor een lange tijd leegstaat, mag u niet vergeten om de deuren van de koelkast open te laten nadat u deze hebt schoongemaakt en de koelkast uit te schakelen om de vorming van schimmel en nare geurtjes tegen te gaan.

18/01/16
Categorieën: